Snöat in på kristallkronor

39941-756

Har kollat lite smått efter en ljus/kristallkrona en tid. Har dock ännu inte hittat någon som fått följa med hem. Det finns ju en hel del olika stilar. Grävde mig ner i detta ämne på nätet och hittade en massa rolig info på
Krebs hemsida. De har tillverkat kristallkronor sedan 1954 och har en väldigt trevlig hemsida.  Där kan man bl.a läsa följande om kristallkronans historia:

Över 300 år med kristallkronan

De första kristallkronorna konstruerades under 1600-talets mitt, och var på den tiden en enorm statussymbol som endast hittades i slott, på förnäma herrgårdar och i kyrkorna.

Ett effektivt sätt att sprida vaxljusens sken
Dessa kronor gav en betydligt bättre ljusspridning än de vanliga vaxljusen då kristallerna reflekterar ljuset. Man använde bergskristall som slipats för hand, något som tog lång tid och därför var mycket dyrbart.

Ursprungstanken med ljuskronor var att sprida och reflektera skenet från vax- och talgljus mer effektivt. Man satte även upp stora speglar och blanka mässingsytor på väggarna för att sprida ljuset.

Det estetiska tar över
Allt eftersom man utvecklade effektivare ljuskällor såsom fotogenlampan och glödlampan så sjönk de funktionella kraven undan till förmån för en mer ytlig estetik. Ljuskronan skulle utgöra ett anslående blickfång även då den inte var tänd.

Under 1800-talet tillverkades de flesta svenska kristallkronorna av Kungsholms glasbruk i Stockholm.

Barocken
De första kristallkronorna såg dagens ljus under barockens stilera, under första hälften av 1600-talet. Det var den tid då verkligheten skulle romantiseras och dramatiseras. Hus och inredningar var pompösa och pråliga. Linjerna var mjuka och svällande.

Barockens kristallkronor innehåller i regel mycket glas och de är rikligt dekorerade med prismor som wachtel, pendeloquer, rosetter och stjärnor. Längst ner finns ofta en slipad bottenkula.

39941-745

Empire
Redan under 1760-70-talet kom reaktioner på rokokon i form av mer renare linjer. Nyklassicismen - formers renhet - utbreddes. Under denna tidsera av höga ideal och moralisk upprustning kändes förståss rokokon alldeles för dekadent. Nyklassicism innebär helt enkelt att man tog upp den klassiska - antika - konstens drag.

Den mest utmärkande av de nyklassiska stilarna är empirestilen som härstammar från Frankrike under Napoleontiden (början av 1800-talet) och kallas även för kejsarstilen.

Denna stil är tämligen tung och stram och ljuskronorna kännetecknas av att nederdelen har raka sidor med en konformad korg- eller piggbotten.

39941-746

Gustaviansk
Den gustavianska stilen är en nyklassisk stil som daterar sig till Gustav III´s regeringstid 1771-1792 samt strax efter hans död.

Dessa kronor är inspirerade av empiren och kännetecknas ofta av en ganska öppen botten samt bågformade volut längs nederdelens raka list. Ljusarmarna under denna period är också speciella och formade som "liggande femmor".

39941-747

Karl Johan
Denna andra svenska empirevariant kommer från den tid då Karl XIV Johan, urspr. Jean Baptiste Bernadotte, blev svensk regent 1811.

Denna stil är enklare i formen än dess ursprung empiren, och kronorna karaktäriseras av en böljande bottenskål i glas.

39941-748

Rokokon
Rokokon - skönhetens linje - ersatte barocken under mitten delen av 1700-talet. Denna stil var gladare och lättare än den tidigare. Motiven under denna stil är ofta mytologiska, pastorala och erotiska.

Rokokokronor har ofta en "burform" med ett nätverk av glasrör och är dekorerade med stjärnor, pendeloquer och rosetter. I botten finns ofta även här, såsom på barockens kronor, en slipad bottenkula.

39941-749


Modern Design
Helena Allard har designat moderna ljuskronor. Bl.a "GlamourGirl" och "Tingeling".

39941-756 39941-755


Linda Sandgren har designat ljuskronan Franza.


39941-757 39941-758
(Ovanstående info hämtad från http://www.krebs.se/ ).

Kommentarer
Postat av: Kristina - Kix Inredningskoll

Oj så många tjusiga kronor! Jag har fått jobb i Malmö men min sambo jobbar i Helsingborg och det är där våra bopålar ska slås ner!

Postat av: Jessica

Är också sugen på kristallkrona. Fast någon enkel variant :-)

2007-12-10 @ 14:23:44
URL: http://invited.blogg.se
Postat av: puppan

kix- aha. Helsingborg är jag i princip aldrig i -
förutom till djursjukhuset med pållen då :)...eller färjan till Helsingör!

2007-12-12 @ 14:29:12
URL: http://renovering.blogg.se
Postat av: Martin Svedberg

Hej, jag håller på och renoverar en gammal lägenhet från 1918 och i flera rum saknas kroken i taket för att hänga kristallkronan.
Endast rosetten sitter kvar.
Vet någon var man kan få tag på den typen av långa krokar som behövs? Helst i Göteborg. Tack för alla ledtrådar och tips!

Martin Svedberg

2008-03-19 @ 08:52:34
Postat av: puppan

Martin - nej tyvärr har jag ingen aning. Skulle testa på www.byggfabriken.se
. Där kan de nog lotsa dig vidare!!!

2008-03-20 @ 00:20:51
URL: http://renovering.blogg.se
Postat av: Jenny Eriksson

hej Martin

De långa mässingskrokar du söker dyker titt som tätt upp på tradera och kristallkronorna hittar du hos oss ;-)

/Jenny på Decorativa.se

2008-03-22 @ 18:23:27
URL: http://www.decorativa.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback