Status köket

Belysningen (Modular Nomad) uppsatt. (Iofs har elektrikern vänt dem åt fel håll :)). Man ser även den mattsvarta granitskivan. Vinkällaren/skafferiet har fått likadant sammetsbrunt golv som i badrummet. Det blev verkligen supersnyggt!!! I det där infällda utrymmet skall det upp hyllor för vin. Det kommer nog att få plats typ 6- 800 flaskor :-).

39941-111     39941-112

Mina Franke diskhoar infällda i granitskivan!!!

39941-113    39941-114

Rostigt

Var uppe i lägenheten och tog lite bilder idag. Här är några från badrummet. OBS att jag är en rätt usel fotograf och jag tror jag behöver en kamera med bättre vidvinkel för att kunna ta bra bilder inomhus. Skulle behöva tips på bra kameror - får ge mig ut och leta på nätet.

39941-106       39941-108       39941-109     39941-110
Badkaret skall placeras invid fondväggen. I duschen (som har helt inbyggda blandare) har jag gjort en hylla för schampo etc.  Mitt emot badkaret/fondväggen skall det bli en hel spegelvägg med blandare och bänkskiva som kommer ut ur spegeln.

Är jättenöjd med färgerna. Den rostiga plattan går väldigt fint mot det sammetsbruna golvet och de mattbeiga väggarna :). Plattorna är ännu inte rengjorda så det blir nog lite klarare färger i slutändan.


Hantverkare

Imorse ringde hantverkare 1 som håller på att sätta upp dörrkarm och foder. "Men det här dörrfodret, det passar ju inte. Det är ju 90 mm och det får bara plats 70 mm". "Va", säger jag...."det är ju hantverkare 2 som har tagit måtten, och han mätte det till 90 mm." (Tydligen får det bara plats ett 70 mm foder på ena sidan av öppningen som ligger in mot en vägg). "Jag tror hantverkare 2 talade något om att du får såga till det". "Mummel, mummel", säger hantverkare 1. "Det hade väl varit bättre att ta 70 mm direkt, nu kommer det ju att se olika ut på sidorna". "Hmmm", tänkte jag. "Tänk om hantverkare 1 har rätt i att det kommer att se konstigt ut......kanske är det bättre att byta ut 90mm till 70mm" *osäker*

Ringde dock till hantverkare 2 som förklarade hur han hade tänkt. Han visste att det bara fick plats med 70 mm där  intill väggen. Men han tog mått på den gamla fönsterkarmen och de andra dörrfodrena och tyckte att det var bättre att ha det enhetliga måttet än att måtta efter det minsta måttet för just denna dörr. Han var övertygad om att det skulle se bättre ut med bredare foder generellt och att sedan kapa av det vid vänsterväggen.

De är så himla olika de här  två hantverkarna. Hantverkare 2 har alltid ett designperspektiv på saker och ting. Han ser hur det kommer att se ut i den färdiga miljön och jobbar alltid utifrån ett helhetsperspektiv. Han kommer ofta med egna förslag på hur det kommer att se bäst ut. Hantverkare 1 är jätteduktig, men vill oftast göra det som går snabbast, är enklast och mest teknisk rätt. Tur man kan kolla av lite med hantverkare 2 emellanåt :).  

Bonsai

Min fina bonsai får naturligtvis följa med och bo i den nya lägenheten!!

39941-102

NASA

Wing Lounge Chair. Hjärtat slog ett extra slag när jag såg den här fåtöljen. Därför får jag göra en "check", oavsett vad hjärnan säger :). Den är gjord i nåt speciellt material som utvecklats av NASA och används i rymdskeppen vad jag förstår. Formar sig således efter kroppen *dreglar lite*.

39941-100

(Bild från
www.lyx.com ).


Barstol

Här är för övrigt min barstol. Tre stycken framför bardelen av köksön. Har dock inte riktigt bestämt mig för vilken sits jag skall ha - valnöt eller läder.

39941-166      39941-166      39941-166

(Bilder från
http://www.dwr.com/ ).

Just an illusion

Oj vad jag blev betagen av detta "Illusion Table". Det har nog funnits ett tag men jag har aldrig stött på det förr. 45 cm högt och 33 cm brett. Skulle ju kanske passa perfekt i badrummet i närheten av badkaret....att ställa champangen på ;). Det där guld/beigefärgade skulle passa fint in i den sammetsbrun/beige/rostiga miljön. Materialet acryl borde ju dessutom passa utmärkt i ett badrum. Me like a lot!

39941-9539941-96
39941-9839941-97

(Bilder från
http://www.designmyworld.net ).

Det rullar på

Var uppe och kollade lägenheten idag och nu händer det mycket! Stora badrummet är färdigkaklat, så när som på en liten vägg. Jag har räknat totalfel  på åtgången. Iom att det är så stora plattor blir det mycket mer spill än normalt och jag hade bara räknat med den vanliga spillkoefficienten (dvs. 10%). Det är två veckors leveranstid så det blir väl tidigast näst nästa vecka han kan göra det helt klart. Han har även lagt klart klinkergolvet i vinkällaren/skafferiet och satt upp en golvlist av samma klinkerplatta ca. 7 cm upp på väggen. Blev väldans stiligt. Använder samma mörkbruna 40*40 platta i vinkällaren som jag använt till stora badrummet.  

På tisdag kommer rörmokaren Jocke och installerar wc, handfat, blandare etc. Så långt det går iallafall. Det är ju vissa saker som får vänta. Som t.ex handfat i lilla badrummet. Jag kollade idag måttet på det där från Duravit som skulle ha passat super i formen. Men tyvärr är det för stort,  högerdelen hamnar inne i WC'n. Så jag bestämde att Jocke får ta med sig en Gustavsberg Classic WC (med vit sits) och installera den först. Då blir det nog lättare att se om det där runda handfatet kanske kan passa iallafall.

Conny kommer och sätter dit karm + foder på torsdag. Undrar om tröskel ingår i karmen??? Men det gör det säkert inte. Får garanterat ge mig ut och undersöka tröskelmarknaden oxo *sucka*.

Elektrikern har satt upp spottarna i stora badrummet Det blev jättebra!!! Väldigt fina spottar. Han har även satt dit de där stora armaturerna som hänger i stålarmar ovanför kökslängan. Även det ser väldigt bra ut!!

Ja det rullar på! Känns bra! Imorgon måste jag ta itu med att fixa en glasmästare som får komma och lämna offert på spegelvägg, glasparti ovanför diskbänk, glas i dörr  + spricka i fönsterruta.

Orientalisk ådra?

Vi hann även med att gå i några inredningsaffärer idag och kolla lite möbler. Jag upplever att jag har rätt dålig pejling på vad jag egentligen är ute efter. Pendlar mellan något minimalistisk till orientaliskt *konfys*. Jag tror dock att man noga skall försöka lyssna på hjärta och hjärna när man exponeras för en massa möbler när man strosar runt i dessa affärer. Idag t.ex var det i princip ingenting som pirrade när vi gick omkring. Det är oxo en viktig info....att man INTE går igång på vissa saker eller förhåller sig neutral till dem. På så sätt ramar man nog sakta men säkert in vad det är man gillar mest (och förhoppningsvis undviker man felköp). 

Idag var det som sagt i princip nada som pirrade till när vi gick omkring där. Visst är det snygga grejer på t.ex. Illums Bolighus...jättesnygga....men inget som det "rycker i baguetten" av :). Visst är the Ox Chair en underbar fåtölj....men den är inte så bekväm att sitta i om man är över 1.80 lång. Dessutom är den ju vansinnigt dyr.

 39941-94 (Men snygg som sjutton!)

Det enda som det ryckte till lite av var en byrå i mörkt läder som Lennart uttryckligen pekade ut åt mig. Lite orientaliskt stuk. Skitsnygg var den! Tror nog att jag måste kolla in den där orientaliska ådran lite mer. Kanske är det mina mongoliska gener som gör sig påminda??? Får ta och flighta upp till Estocholmo och besöka The One. Varför har de ingen hemsida för?? *morr*

Möller og Rothe

Idag har jag varit i Köpenhamn! Fattar inte riktigt varför man inte åker dit oftare när det är så nära.

Det var framför allt belysning som stod på schemat och ett besök på Moller og Rothe som har agenturer för b.la Modular, Moooi och Fontana Arte. De har precis byggt upp ett nytt showroom nere vid hamnet.

Det är rätt intressant att man kan göra så mycket med belysning. Killen vi snackade med kan allt om belysning kopplad till inredning - vilket ljus man skall ha när/var/hur och hur de olika armaturerna skiljer sig med avsende på hur de är uppbyggda. B.la var det en lampa som dels hade en vanlig lampa i sig + en spot som gjorde att man lixom fick en extra effekt nere på golvet i form av en cirkel. Lite teaterbelysning. Svårt att förklara, men jag inser hur otroligt mycket man kan göra med belysning för att uppnå inredningseffekter.

Följande alternativ diskuterades.

I hallen - tre stycken A tomic (Fontana Arte) på rad i hallen för att skapa upprepning och få lixom tre svävande UFOn :). De är ca. 50 cm i diameter och vansinnigt snygga!
39941-88

I köket ovanför köksön - tre stycken Nude i aluminium (Modular). Cool belysning som knappt kommer att synas.
39941-93

I köket för att belysa portalen - två stycken spottar i alumimium (Modular) som går att vinkla i alla möjliga riktningar.
39941-90

I vinkällaren/skafferiet - en "låda" med spottar mitt i taket (Modular).
39941-91

I lilla hallen framför stora badrummet/elskåpet - en diskret vit spot (Modular) . Som på bilden fast den sitter fast mitt i taket istället för på väggen. Fanns ingen bild för den är helt ny.
39941-92

Belysning, belysning, belysning - har hittat ett helt nytt område att gräva mig ner i :).

Bilder från
http://mollerrothe.com/ .

Badrumsporslin

Lilla badrummet är lite knepigt visar det sig. Där det stod ett badkar efter väggen förut så skall vi ha en dusch + utrymme för en tvättmaskin. Duschen hamnade till höger eftersom avloppen etc var dragna dit sedan gammalt. Det fanns ingen större anledning att lägga ner tid och pengar för att dra om avloppet. Men det visar sig nu att handfatet kommer att sitta oroväckande nära ingången till duschen. Risken är att det kommer att se och kännas trångt att slinka in i duschen om man väljer ett handfat som är för djupt.

Det är inte det lättaste att hitta ett sånt handfat. Gissa om jag har surfat omkring och sökt. Det finns ju den här varianten med ett vanligt hederligt traditionellt handfat. Där har ju både Gustavsberg och IFÖ en del som är mindre djupa. Men de är ju rätt tråkiga...såna som ofta sitter i offentliga miljöer i trånga utrymmen. 

Har dock hittat tre stycken med lite roligare design som kanske kan vara något.

Ett Starckhandfat som skulle funka i stilen, men förmodligen är det för djupt. Sedan har jag faktiskt redan inhandlat ett runt handfat som är rätt snyggt. Men efter att ha testat så tycker jag kanske att det blir lite för stort.

39941-8739941-86

Igår surfade jag runt och hittade ett som jag tror kan passa riktigt bra! Ett från Duravit som är assymetriskt och köper man ett som är högerhängt så kommer man att få massor av utrymme att ta sig in i duschen. Måste dock upp i lägenheten och mäta så att det inte pekar rakt in i WC-stolen som sitter på högersidan. Det finns även ett annat liknande från Ceramica Globo, men jag misstänker att det bara finns vänsterhängt.

39941-85

BIlder från
www.duravit.com .


Strömbrytare och uttag

En sak som jag går och funderar på är vilka strömbrytare/uttag jag skall välja. Jag måste bestämma det typ nästa vecka *gaaah*.

En variant är att ta de här porslingsuttagen i gammal stil som matchar lägenhetens ålder och som b.la finns på
www.byggfabriken.se .

39941-83  39941-82 Problemet med dessa i porslin är att det inte finns uttag för bredband. Vi har ju dragit in ett helt nytt nät i lägenheten så det är väl sisådär en tio ethernetuttag som finns. Jag kan ju inte ha fina porslinsuttag och sedan fyrkantiga moderna bredbandsuttag. Nono.

Det finns dock en serie som heter Eljo Renova som är i samma gamla stil som uttagen ovan. Dock ej i porslin utan i plast. I denna serie finns det bredbandsuttag i gammal stil. 
39941-84   Plasten ser lite smäckigt ut, men det skulle kanske gå att ta porslinsbrytarna och sedan komplettera med bredbandsuttagen från Renovaserien. Då skulle man ju iallafall vara konsekvent i stilen.

Men man kanske skulle skippa den gamla stilen helt??? Jag är inte hundra på att jag gillar den. Kanske tröttnar man fort. Egentligen kan jag tycka att det optimala är att man överhuvudtaget inte skall lägga märke till strömbrytarna/uttagen. Då kanske man inte skall välja denna gamla stil som jag nog tycker sticker ut en hel del. Alternativet är i sådanafall moderna och stilrena brytare som t.ex. www.jung.de .

39941-86  39941-85   Var hos elektrikern idag och kände på dem. Trodde att den vita skulle vara bättre än den i aluminium, men efter att ha klämt och kännt så tycker jag nog tvärt om. Den vita såg plastig ut och den i aluminium såg ut att vara en riktig kameleont. Det lutar åt Jung i alu. Men måste checka lite med Lennart först!


Soffa eller fåtölj?

Nu börjar hjärnan gå igång på inredning :). Det är nog ett gott tecken på att byggfasen är i sitt slutskede. Hoppas det iallafall!!!

Soffa eller fåtölj eller soffa och fåtölj?? Ja det kan man fundera på.

39941-81 39941-80 

Bilderna kommer från
www.slettvoll.no .

Busy, busy...

Det börjar dra ihop sig nu! Massor med små, små beslut som måste tas i real-tid. Idag var jag och handlade dörrfoder, kvartsstav och taklist. Ringde Conny och sa att han får fixa det nästa vecka.

Christer håller för fullt med stora badrummet. Det blir sååååååååååå jättesnyggt *hurra*. Jag är otroligt glad att jag valde mörkt golv. Var väldigt velig om jag skulle välja ljust (samma platta som på väggarna) eller mörkt golv. Valde till slut mörkt och det kommer att bli hur bra som helst.

Magnus ringde och sa att badrumsmöblerna är klara. Spännande. Hoppas att de blev bra. Jag har ju inte sett dem alls utan bara specat på ett papper hur jag vill ha dem! Iom att de är klara så fick jag eld i baken att kontakta glasmästaren för att beställa den stora spegelväggen. Det måste jag fixa nästa vecka.

Nästa vecka blir det även en tur till Köpenhamn med Lennart. Vi skall kolla lite belysning och har stämt träff med en belysningskille där. Behöver bestämma hur vi skall ha det i hallen och även ovanför köksön.  

Flytt och badkar

Igår flyttade vi ut från vår gamla lägenhet. Det har ju hela tiden varit en "intermediär" lägenhet om man så säger. En tvåa på 60 m2 som vi hade för att testa på att bo i den här delen av landet i kombination med våran lilla hästgård. Båda två var tämligen överens att man inte kan bo mitt ute på en åker långt från ära och berömmelse när det  börjar bli kallt, mörkt, blött och j-ligt.... så det fick bli en lägenhet i den lilla staden oxo. Vi har bott där i precis fem år och det känns skönt att få något större och bättre. Vi har kollat rätt länge efter en större lägenhet, men i den här staden finns det inte så många schyssta objekt till salu, så det tog lite tid innan just denna lägenhet hittade oss!!! Men en dag så var den där!!!!

Nu är det så att det mesta vi köpt till lägenheten i möbelväg har varit temporära saker som man köpt enbart för att fylla en funktion. Så det har blivit typ en bokhylla för 300 kr på IKEA etc etc...bara för att vi måste ha en bokhylla till alla böcker. Det enda vi flyttat till den nya lägenheten är två duxsängar med åtta ben, en dansk soffa "Lolland", 6 st Cobra stolar i björk +ett elipsbord i björk (tyvärr så är det helt fel träslag i det nya köket, så jag funderar på att lägga ut det på Lauritz.com). Vi har en del tavlor oxo som är värda att ta med. That's it! Resten är bara "skräp" som vi tagit ut till gården. Inredningsfasen ser jag fram emot med skräckblandad förtjusning.

När flyttgubbarna burit upp dessa få möbler så skickade jag iväg dem att hämta det nya Fosterbadkaret som kommit!! Fint!!! Kommer att passa som en smäck i badrummet, som för övrigt håller på att ta form vad gäller kaklingen.

Dörrfoder, taklist och kvartsstav

Jag börjar bli en riktig fena på att lära mig byggvokabulär!! Idag har jag varit och rekat marknaden för dörrfoder. Har ju bestämt mig för att ha en gammal dörr till stora toaletten istället för att ha en modern dörr. Skippade den moderna varianten till slut. Bestämde mig för att ta en gammal spegeldörr och ersätta översta träspegeln med glas för att få ljusinsläpp i hallen. Det var nog Katten Pejst som fick mig att till slut tänka till på denna variant av ljusinsläpp. Tack för det Katten Pejst!!!!

Dörrfodret till denna dörr kommer att bli smalare än dörrfodret till resten av dörrarna i lägenheten. Det blir så av naturliga skäl pga. strömbrytare etc. Så jag har varit ute och letat efter 90 mm allmogeprofilerat dörrfoder. Har bestämt mig för ett och skall åka och köpa det imorgon.

Har även kollat på taklist till hallen. Hallen har ju ingen stuckatur, till skillnad från de andra rummen.

39941-79

Vill ju ha en profil där oxo för att bryta av mellan vägg och tak. Köper nog en ganska neutral sådan i frigolit som går att böja. Taket är ju lite rundat där uppe och det funkar tydligen bäst med en mjuk list då som man kan forma.

Slutligen kollade jag på kvartsstav till det nylagda fiskbensparkettgolvet (oj vilket lång ord :)). Måste dock först upp i lägenheten och mäta lite innan jag bestämmer mig för storlek.


Nero Assoluto

Nu är den på plats! Bänkskivan i granit.

39941-72

Svart, svart och matt. Så himla snygg! Två stycken fyrkantiga Frankehoar + en häll från Siemens infräst. Skall ta lite bilder senare i veckan.

Förvaring

Usch vad det är jobbigt med att ta beslut om förvaringslösningar. Bläääää...

Gamla lägenheter stinker när det kommer till utrymme för förvaring. Gick de i samma kläder hela tiden i början av 1900 talet???

Jag vill INTE smäcka in fula PAX garderober. Utan det måste till en schysstare lösning. Sedan vill jag inte kompromissa utan jag vill ha MASSOR med garderober. Gärna två som står tomma ..... typ. Fast det kommer ju aldrig att inträffa. Ju mer förvaring ... desto mer grejer samlar man på sig. Välkänt axiom.

Vi har iallafall kommit fram till att vi skall ha en hel garderobslösning på långväggen i mellanrummet. Rätt tidigt i processen gick vi metodiskt igenom alla ytor i lägenheten och kom fram till att den här väggen är den som är mest lämpad för en garderobslösning. Eller kanske snarare den enda väggen som var lämpad.

39941-71

5,3 m vägg och 3,6 m till tak ... det kan bli mycket förvaring *nöjd*. Platsbyggd naturligtvis. Men sedan har jag velat fram och tillbaka hur själva lösningen skall se ut. Skall den gå ända upp till tak så att man skall ändra stucken??? Skjutdörrar? Vanliga dörrar?? Modern stil? Gamla dörrar?

"Min" möbelsnickare kom med en fantastisk idé som jag nappade på direkt. Bulta fast sex stycken snygga specialgjorda garderober i valnöt på väggen. Typ 20 cm från golvet, 20 cm mellan dem, 20 cm från fönsterväggen, 20 cm från taket. Blir som en installation som sitter på väggen. Tror att det skulle kunna bli riktigt, riktigt snyggt och hade i princip bestämt mig för detta. Men nu sitter jag här och den praktiska ådran har tagit över....är det inte bättre att ha en hel vägg iallafall??? *funderar*

Ett alternativ skulle vara att bygga en hel vägg och låta den här farbrorn som snickrar spegeldörrarna även göra garderobsdörrar i samma gamla stil. Att helt enkelt täcka den väggen med ett antal garderobs- och skåpsdörrar som är byggda från golv till tak och målade i samma färg som snickerierna (dvs vitt). Blir lixom gammal stil som smälter in i lägenheten i övrigt. Dock en massiv lösning som täcker hela väggen och kommer att göra rummet mindre. Men det gör iofs ingenting...för yta är det vi har i överflöd.

Den andra moderna lösningen blir ju mer "designad"... och ger inte lika mycket förvaring. MEN frågan är om man behöver mer än sex garderober??? Vi är ju bara två personer och har dessutom ett jättevindsförråd + ett källarförråd i fastigheten. Dessutom har vi en gård där vi har hur mycket utrymme som helst att förvara grejer. Sex garderober.... räcker det?


Dörrar

Står i valet och kvalet vad jag skall välja för dörr till stora badrummet. Jag hade ju bestämt mig för att beställa denna dörr i vitt: 

badrumsdörr

Anledningen var främst de tvärsgående glasdetaljerna. Jag är ute efter ljusinläpp till den lilla hallen precis utanför dörren. Men av någon anledning så har jag inte beställt själva dörrbladet ännu. Karmen fick jag levererad innan semestrarna. Det var kakelsättaren som ville ha karmen på plats innan han skulle börja kakla. Så jag fick karmen levererad på en vecka. Dock är det typ 8 veckors leveranstid på själva dörrbladet, så det beställde jag aldrig utan ville tänka en vända till på det. Vet inte riktigt varför....men förmodligen är jag innerst inne inte riktigt nöjd med valet. Nu blev ju allting försenat till efter semestrarna och kakelsättaren sa dessutom att han nog egentligen kanske inte behövde den där karmen innan iallafall *sucka*. Så den där karmen står ouppackad fortfarande.

Änyway. Igår skulle jag beställa själva dörrbladet. Då visade det sig att de förmodligen har skickat en karm med två gångjärn till mig. Det här dörrbladet har tre gångjärn *arg*. Så då blir det till att skicka tillbaka ouppackad karm + beställa ny tillsammans med dörrbladet.
 
I denna situation så uppkommer ju ett tillfälle till att ändra sig *hmm*. Jag har ju hittat en leverantör som nytillverkar "gamla" spegeldörrar. Precis den modellen vi har i resten av lägenheten finns i standardstorlek.

39941-70

Det är ju ett alternativ! Issuen är det här med ljusinsläpp. Det blir ju ingenting av den varan med den här gamla spegeldörren. Men frågan är om det gör något?? Jag tror inte det blir så mycket ljusinsläpp iallafall med den andra modernare dörren. En annan aspekt var ju iofs att den moderna dörren skulle signalera en spännande brytning mot resten av lägenheten. Alla andra dörrar är ju gamla spegeldörrar och denna dörr skulle vara ett avbrott och väcka lite nyfikenhet.  Bakom denna dörr öppnar sig ju detta moderna spa med stort modernt badkar etc etc. Men å andra sidan så kanske det är snyggt om alla dörrar är samma gamla stil???

Ytterligare en aspekt är priset. Den moderna dörren kostar ca.13 000. Den nytillverkade gamla spegeldörren kostar ca. 3 000. Är det värt 10 000 att få lite ljusinsläpp och att väcka lite spänning och nyfikenhet om vad som döljer sig bakom???  

Vad gäller vinkällaren/skafferiet så har jag ännu inte bestämt mig.  Men det lutar nog åt att det blir som vi tänkt från början. Det är ju så jäkla mycket yta i lägenheten så vi behöver ju knappast snåla. En issue som jag inte orkar skriva om nu är dock förvaringsutrymme. Gamla lägenheter är fantastiska....men det finns ingen naturlig plats att sätta upp garderober. Det är en svår nöt att knäcka. Har en massa förslag som jag skriver om en annan dag.


Ändrade planer?

Hmmm .... var uppe i lägenheten idag. Stod och andades in den själ som börjar ta form. Undrar om det är rätt att ha vinkällare/skafferi i den där jungfrukammaren *osäker*. Det känns som att det är ett för bra utrymme för att "bygga bort".  Skulle mycket väl få till en fullt tillräcklig och bra vinkällare om man tog den lilla garderoben i köket i anspråk istället. Där hade vi planerat att ha en städskrubb. Men det skulle nog gå in bra många flaskor därinne eftersom det är 3.60 högt i tak.

Vad gäller skafferifunktionen så har vi skafferiutrymme ändå i själva köket. Anledningen till att vi designat ett skafferi där var att det fanns utrymme över när vinlagringen tagit sin yta i anspråk Varför inte då fixa till ett sånt riktigt fint skafferi när det ändå fanns ett svalt utrymme tillgängligt.

Designfeature nr. 1 är flexibla lösningar.

39941-6939941-6839941-67

Här ser man väggen i tre olika utvecklingsstadier. Det är den lilla skrubben till höger om portalen det är fråga om. Man skulle kunna ha en snygg glasdörr där så att man kan se in i vinkällaren. Vi skall ju ha matbordet framför den där portalen så det skulle nog bli väldigt trevligt med vinkällaren synlig i direkt anslutning.

edit:
Fasen oxo....nu när jag stirrar på de tre bilderna så ser jag ju att man skulle kunna ta upp en mycket större fyrkant där den där skrubben är. Sätta på fina glasdörrar och ha hur många flaskor som helst lagrade där.  Har sett en bild på det i någon heminredningstidning för något år sedan. Det var ett Bulthaup-kök och de hade byggt just en sådan synlig vinkällare bakom rökfärgat glas i köket. Men nu är ju köket färdigmålat och fixat. Känns lite tufft att börja hugga ut väggarna igen *gråååt*.

edit igen:
Nu efter ett glas vin så ter sig lösningen "vinkällare i städskrubb" allt mer lockande :). Så himla jobbigt är det ju inte att hacka ut ett hål i en vägg ... eller??

Vinkällare

I lägenheten finns en jungfrukammare i anslutning till köket. Där skall vi bygga en vinkällare kombinerat med ett stort skafferi. Någon typ av anläggning skall sättas in som gör att det håller en jämn temperatur på runt 16 grader.

Någon som har tips på schysst inredning för skafferier/vinkällare? Har ju de "vanliga" länkarna, men det kanske finns andra tips där ute :).

39941-66


Todo

- Beställa dörr till lilla badrummet
- Beställa dörr till stora badrummet
- Hämta kakel
- Kolla upp mosaicen för säkerhets skull
- Garderoberna i stora badrummet har satts in fel????
- Kolla upp hur det går för Magnus med badrumsmöbler
- Ring Christer angående kaklingen
- Målaren fixa snickerier i stora badrummet innan Christer kommer
- Conny om dörrfoder
- Conny om den där golvlistbiten som specialtillverkats till lilla rummet 
- WC + handfat till lilla badrummet
- Blandare + duschset till lilla badrummet
- Granitskiva till köket
- Inredning till vinkällaren/skafferiet
- Dörren till städskrubben
- Inredning i städskrubben
- Belysning över köksö + över "portalen"
- Belysning i hallen
- Garderobslösningen
- Dörrar till elskåpet
- Hela bredbandsinstallationen
- Beställa handdukstorlar 2 st
- Radiatorer *urk*
- Börja tänk på inredning,möbler etc
- Välj strömbrytare och vägguttag
- Lösning för klädförvaring i hallen
- Något för att dölja elmätaren?
- Ring glasmästare angående glas vid diskbänken + hel spegelvägg i stora badrummet
- dörrhandtag
- fönsterbeslag
- ...


Målade dörrar och snickerier

Vilken skillnad det blev!!! Det blev så otroligt fräscht när alla fönster, lister och dörrar blev målade. De tre rummen i fil ut mot gatan är nu (i princip) färdiga!!!! Iallafall så att vi kan börja flytta dit möbler från gamla lägenheten som skall vara utrymd den 25/8.

Denna vecka så är ju mina hantverkarkillar tillbax från semestern. Jag gav dem idag måndag till att börja lite easy, men imorgon blir det blåslampa på!  

Hemma på våran gata i stan ...

39941-64

Sekelskifte

Huset är byggt 1905 och rummen i lägenheten är tidstypiska. Stora och ligger i fil. Högt i tak och stuckaturer. Snirkliga kakelugnar. Jag gillar dock att blanda in moderna element. Köket t.ex blir ju ultramodernt med b.la corian som material.

Sitter och sneglar på fönsterbeslag och dörrtrycken på
www.byggfabriken.se .  Där finns ett antal från början av 1900-talet att välja på.

39941-63

(Bild från www.byggfabriken.se ).


Badrumsskåp

Typ ett sånt här badrumsskåp i valnöt håller på att tillverkas åt mig. 40 *100 cm.  Skall sitta tillsammans med en 150 cm lång valnötsskiva inbyggd i spegelväggen.

39941-62


Radiatorer

Har letat med ljus och lykta efter schyssta radiatorer. Behöver dem för att förhindra kallras vid fönstren (säger de som vet :)). Ett större i stora badrummet samt ett mindre i köket. Höll  på att sätta i halsen när VVS-killen var proaktiv och självsvådligt tog hem två stycken som han tyckte passade. Han hade bara kollat storleken och sedan hämtat ut ett sådant där vanligt tjockt och vansinnigt fult element som vanligtvis sitter i lägenheter. Det var väldigt gulligt av honom, men det blev naturligtvis ett stort NONO! Sedan satte jakten på schyssta radiatorer igång.

Fick till slut ett tips från en kille som jobbat med företaget Attica, som inreder vindsvåningar. Där använde de radiatorer från Epecon som har lite schysstare 
designradiatorer i sitt sortiment.

39941-61

(Bild från www.epecon.se ).

Har lite problem att bestäma mig dock. De radiatorer som visas på bilden är ju lite för mycket ;). Vill att de skall synas så lite som möjligt (men ändå vara snygga) så jag funderar på det som heter String (i vitt).